ГЕОСИНТЕЗ ІНЖЕНІРІНГ

Розробка і сервіс бурових промивальних рідин

   Ми зайшли на свердловину після спуску 324 мм ОК з системою ПІБР-2. За перший місяць вдалось пробурити більше ніж 700 м. Проходка йшла, ускладнень не було. Але, при досягнені глибини 3463 м зіткнулися з серйозним геологічним ускладненням – катастрофічними поглинаннями. Кольматуючі пачки були не ефективним. Прийшлось насичувати реагентами-кольматантами увесь об’єм бурового розчину, це дозволило швидко відновити буріння свердловини.

   Наявність реагентів-кольматантів в буровому розчині виключала можливість його очищення від вибуреної породи віброситами. Спроби часткового очищення бурового розчину  закінчувались невдачею – через 3-4 цикли циркуляції поглинання відновлювались та доводилось вводити свіжу порцію кольматантів в систему бурового розчину. Тому очищення розчину здійснювалось тільки на центрифугах та гідроциклонних установках. Густину бурового розчину підтримували в межах  до 1200 кг/м3.

   Додатковим ускладненням на шляху поглиблення свердловини стала зона подріблнених гірських порід. Традиційний спосіб проходження таких  зон передбачає збільшення густини бурового розчину та створення надлишкового протитиску на стінки свердловини.  Проте, в даному випадку, такий спосіб був непридатним через наявність поглинаючих пластів. Тому розчин постійно оброблявся реагентами-інгібіторами розміцнення. В решті решт інтервал вдалось успішно пробутити з мінімальними втратами бурового розчину та спустити ОК до вибою.  

   Зараз готуємось до заміни бурового розчину. Наступний інтервал з АВПТ, необхідна густина бурового розчину 1860 кг/м3.