ГЕОСИНТЕЗ ІНЖЕНІРІНГ

Розробка і сервіс бурових промивальних рідин

Закінчився 2019 рік. Обсяги сервісних робіт вдалось не тільки зберегти, але і наростити! Ми провели роботи на 19 свердловинах, з яких тільки 3 – це КРС. Решта – буріння. Якщо у 2018 році левова частка робіт була зосереджена на родовищах державного концерну «Укргазвидобування», то в 2019 році активізувалися приватні нафтогазовидобувні компанії. Для «Укргазвидобування» в першій половині року пробурили 5 свердловин. Початок був амбітний, але в другій половині року буріння на родовищах УГВ практично зупинилось. Напередодні Нового року активність робіт відновилась – забурили дві нові свердловини. Надіємось така тенденція збережеться і в наступному році.

Триває реконструкція бази виробничого обслуговування. Закінчили облаштування території, двір встелили бетонними плитами з системою відводу стічних вод. Розпочали будівництво нової лабораторії та технічних приміщень.

Придбали ще одну автоцистерну, тягач та бортовий автомобіль з кран-маніпулятором.

Успішно провели промислові випробування нових систем бурових розчинів. Випробування проводилися на родовищах приватних інвесторів, оскільки тендерна політика державних нафтогазовидобувних компаній не дає змоги впроваджувати нові розробки. Тендерні вимоги сформовані таким чином, що в пріоритеті не інноваційні розробоки, а стандартні технологічні рішення.

Насамперед слід відзначити високообважнену інвертну емульсію Witer II, на розробку якої витраченено більше двох років напруженої роботи. Завдяки впровадженню обважненого ІЕР Witer II вдалося відмовитися від застосування глинистого бурового розчину при розкритті продуктивних інтервалів з АВПТ. Система чудово зарекомендувала себе при бурінні свердловини на Мачухському родовищі, густина розчину становила 1930 кг/м3, пластова температура – більше 150 ℃.

Результати впровадження підтвердили ефективність використання ІЕР Witer II та високу якість первинного розкриття. При освоєнні свердловина очистилася за 2 години, а через 4 години вже працювала на УПГ. З трьох пластів з сумарно ефективною товщиною 4,5 м та пористістю 8 – 8,5 % вдалось отримати 400 тис. м3 газу в добу. Що є непоганим результатом. В наступному році планується використання обважненого ІЕР Witer II ще на декількох свердловинах з АВПТ.

Нова промивальна система для буріння верхніх інтервалів геологічного розрізу ДДВ, яка отримала назву NDDM (non-dispersing drilling mud) або «Буровий розчин з недиспергуючою твердою фазою», стала справжнім проривом! На всіх свердловинах, де вона застосовувалась, при розбурюванні глинистих відкладів Юри і Тріасу не скинули жодного кубічного метра! Розбавлення розчину були не потрібні. Реагенти працювали так, що вся вибурена порода відділялася на елементах очистки. Густина не збільшувалася. Розчин поповнювали тільки для компенсації на поглиблення свердловин. Швидкість буріння збільшилась. Схоже, що ми наблизились до вирішення проблеми скорочення відходів при безамбарному бурінні.

Встановили декілька рекордів швидкості буріння. Свердловину глибиною 5420 м пробурили за 118 діб. Здавалось би, куди швидше? Наступна свердловина на цьому ж родовищі і знову рекорд!  На цей раз похило-скерована свердловина глибиною 5470 м і 119 діб. При цьому буріння похило-скерованого інтервалу 300 – 2825 м під першу технічну колону Ø245 мм, представленого породами крейди, юри, тріасу, пермі та верхнього карбону, здійснили  за 11 календарних діб. Можна сміливо стверджувати, що так швидко в Україні ще не бурили!

Продовжувалась наукова діяльність. Спільно з Інститутом нафти і газу (м. Кросно, Польща)  досліджено вплив безглинистого розчину Біокар-ТФ на відновлення проникності керну. Біокар-ТФ –  це екологічно безпечна промивальна рідина для розкриття глибокозалягаючих продуктивних пластів з термостійкістю до 170 °С і густиною до 1700 кг/м3 без вмісту бариту. За своїми технологічними властивостями (показником вибійної фільтрації, інгібуючій дії на породу, реологічними характеристиками в умовах високих температур) Біокар-ТФ створює реальну альтернативу обважненим баритом буровим розчинам на вуглеводневій основі.

В Івано-Франківському університеті нафти і газу прочитали декілька лекцій та провели науково-практичний тренінг для студентів. Кращі студенти-буровики регулярно проходять виробничу практику в центральній лабораторії і на виробничих об'єктах, де ми проводимо сервісні роботи. Провели третю міжнародною конференцію GeoDrilling.  в роботі якої взяли учать більше 50 компаній з шести країн світу. Збірник матеріалів конференції вийде в наступному році.

Обсяги застосування ІЕР Witer ІІ істотно виросли. У 2019 році на всіх без винятку свердловинах приватних замовників первинне розкриття продуктивних горизонтів здійснювали на інвертно-емульсійному буровому розчині Witer II. Така популярність є наслідком суттєвого збільшення дебітів свердловин після застосування РВО. Також завдяки впровадженню ІЕР Witer ІІ на одному із родовищ вдалось отримати промисловий приплив газу з ущільнених пісковиків, пористістю 6,5 – 8 %. Раніше, при розкритті даних відкладів на бурових розчинах на водній основі, отримати дебіт не вдавалось.

Надіємось, що в наступному році об’єми буріння ще збільшаться, і спільними зусиллями нам вийде досягнути енергетичної незалежності.

 

«Не допускай такої мислі, що Бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку».
Ліна Костенко

З Новим Роком! Нехай Новий Рік принесе мир, успіх і процвітання.


 

   

Облаштована територія. Технологічний транспорт

Будівництво нової лабораторії

Нові транспортні придбання

Освоєння свердловини після використання обважненого ІЕР Witer II

Впровадження промивальної системи NDDM

Рекорд швидкості буріння

Дослідження впливу Біокар-ТФ на відновлення проникності кернів. Кросно. Польща.

Тренінг для студентів університету нафти і газу. Івано-Франківськ

Третя міжнародна конференція GeoDrilling