ГЕОСИНТЕЗ ІНЖЕНІРІНГ

Розробка і сервіс бурових промивальних рідин

Правило ведення війни полягає в тому,
щоб не покладатися на те, що противник не прийде,
а покладатися на те, з чим я можу його зустріти;
не покладатися на те, що він не нападе,
а покладатися на те, що я зроблю напад на себе неможливим для нього

Мистецтво війни, Сунь Цзи 


01 01sЗдається, закрутилося! Таких обсягів сервісних робіт, як в минулому 2018 році, в Україні не було ніколи! Ми провели роботи на 16 свердловинах, з яких тільки 4 - це КРС. Решта – це буріння, і в основному, з іноземними буровими підрядниками – білорусами, китайцями, хорватами. Не можна сказати, що остання обставина нас сильно радує, але така реальність. 7 пробурених свердловин – це роботи на родовищах державного концерну «Укргазвидобування», і судячи з кількості проведених тендерів, інтенсивність таких бурових робіт, в наступному році, буде збільшуватися.

Збільшення обсягів буріння закономірно веде до зростання видобутку. Україна явно нарощує свій енергетичний потенціал. Скорочуються обсяги імпорту газу, а це економія валюти. Нові технології і закордонне бурове обладнання прискорюють будівництво свердловин і підвищують їх продуктивність. Підтвердження цьому – високі швидкості буріння і рекордні дебіти на декількох свердловинах «Укргазвидобування», пробурених на наших промивних системах.

Напруга була колосальна. На початку року у нас був період, коли в роботі одночасно перебувало 12 свердловин. Чесно кажучи, це було забагато. Довелося оперативно вносити зміни в структуру підприємства. Ми організували інженерно-технологічну службу, геолого-аналітичний відділ, збільшили кількість лабораторного обладнання, польових інженерів і технологічного транспорту. Транспортні придбання цього року - це ще одна автоцистерна, тягач, напіввантажницй пікап; ми також змінили - бортовий причіп і мікроавтобус.

Загальна кількість польових вагонів-лабораторій, повністю обладнаних комплектами приладів, досягла 14 шт. Сьогодні ми офіційно представляємо в Україні інтереси американського виробника лабораторного і випробувального устаткування - Grace Instrument. Як результат, наші організаційно-технічні можливості значно зросли.

У минулому році ми, нарешті, закінчили будівництво третього поверху нашої офісної будівлі. Тепер у нас з'явилося досить місця для розміщення збільшеного колективу, сервера, медпункту і навіть наукової бібліотеки.

За минулий рік було проведено кілька промислових випробувань нових систем бурових розчинів. Випробування проводилися на родовищах приватних інвесторів, (в першу чергу - ДТЕК Нафтогаз) які, як і раніше, є лідерами по впровадженню інноваційних технологій. Випробування, в цілому, були успішними, що підтвердило високу ефективність наших розробок.

В першу чергу необхідно відзначити не маючу аналогів в Україні біополімерну систему Біокар-ТФ, обважнену водорозчинними солями. Це екологічно безпечна промивальна рідина для розкриття глибокозалягаючих продуктивних пластів з термостійкістю до 170 °С і густиною до 1700 кг/м3 без вмісту бариту. За своїми технологічними властивостями (показником вибійної фільтрації, інгібуючій дії на породу, реологічними характеристиками в умовах високих температур) Біокар-ТФ створює реальну альтернативу обважненим баритом буровим розчинам на вуглеводневій основі. Система чудово зарекомендувала себе при бурінні ускладненої свердловини і забезпечила отримання промислової продукції. У планах наступного року - широке застосування Біокар-ТФ на інших родовищах.

Лігносульфонатно-біополімерного система Lignocross підтвердила високу ефективність в умовах надходження великої кількості вибуренной породи при розкритті відкладів пластичних колоїдальних глин Прикарпаття. Слід зазначити, що система Lignocross розроблялася як перспективна, для застосування на шельфі Чорного і Азовського морів після повернення Криму.

Крохмале-акрилова система ІКАР, дозволяє різко знизити гідратацію і диспергування колоїдальних глин юри і тріасу, і тим самим істотно зменшити обсяги бурових відходів які підлягають утилізації  при  безамбарному  бурінні. Випробування системи ІКАР будуть продовжені в 2019 році.

Також, в наступному 2019 році, на складному родовищі з АВПТ ми сподіваємося провести промислові випробування обважненого інвертного емульсійного бурового розчину Witer II з густиною більше 2000 кг/м3. Це результат напруженої дворічної роботи з розробки рецептури з термостійкістю до 200 °С. Ми розраховуємо, що застосування ІЕР забезпечить якісне поліпшення розкриття продуктивних горизонтів і дозволить істотно збільшити продуктивність свердловин.

У минулому році збільшилась інтенсивність наукової діяльністі нашого підприємства. На замовлення приватного інвестора була розроблена система ІЕР з низькою густиною і підвищеними ізоляційними властивостями. Спільно з Інститутом нафти і газу (м. Кросно, Польща) досліджено вплив ІЕР на відновлення проникності керну. Проводилися роботи по створенню нових, дуже перспективних хімічних реагентів. Тривало науково-технічне співробітництво з Івано-Франківським університетом. Значно зміцнили співпрацю з Полтавським університетом ім. Ю. Кондратюка. На весну-літо 2019 роу ми плануємо проведення третьої міжнародної конференції GeoDrilling, де детально розповімо про отримані результати.

Одним словом, країна і галузь повільно, але впевнено виповзають з болота. Хотілося б, звичайно, щоб швидше. Але вже як є! Важливим є те, що це політика держави, і ми вносимо в цей процес свою лепту.

Кілька слів про ситуацію в Україні, світі та за «поребриком».

Україна йде шляхом зміцнення державності. Безвізовий режим з ЄС, створення боєздатної армії, активізація економіки і підтримка в світі - це сьогодні реальність. Попереду отримання автокефалії та створення незалежної церкви.

Світ після рейсу МН-17 і «Новачка» потроху починає прозрівати і все сильніше тисне на «братів» санкціями. Економіка РФ слабшає, «долар йде від Росії», курс - під 70, пенсійний вік збільшили, ПДВ підняли, міст побудували, футбол провели, ІГІЛ перемогли. Усе! Попереду тільки прірва! Біда лише в тому, що за собою вони потягнуть половину світу.

Після тривалого затишшя, кінець року ознаменувався загостренням обстановки на фронті. Тепер на морському. Загалом, це закономірно, після закінчення будівництва мосту і на тлі погіршення економічної ситуації. На кордонах концентрація танків і авіації - існує реальна загроза вторгнення.

Україна відповіла введенням воєнного стану. Є слабка надія, що і «Захід нам допоможе». Однак, насправді, розраховувати потрібно тільки на самих себе. Будемо сподіватися, що агресор розуміє – це не 14 рік, сьогодні легкої прогулянки у нього вже не буде.

На закінчення хотілося б побажати всім чогось доброго і веселого, але обстановка якась не та. Тому будемо солідарні з автором записки до Бога, відображеної на тлі Стіни Плачу: «Мира в Украине, и пусть х*ло доживет до Гааги!»

«Не допускай такої мислі, що Бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку».
Ліна Костенко

З Новим Роком!

Фото галерея, яка ілюструє деякі події минулого року


Китайські бурові підприємства в Україні

Наш новий технологічний транспорт

База виробничого обслуговування - звичайний день

Виробнича нарада. Київ

Тренінг для студентів університету нафти і газу. Івано-Франківськ

Новий третій поверх офісної будівлі

Ювілей вчителя. А.Г.Розенгафту - 80 років

Ювілей директора. І.І. Полетучому - 45 років

Ювілей головного інженера. В.П. Онищенку - 40 років

Вивчення проникності кернів. Кросно. Польща

Конференція Geopetrol. Закопане. Польща

Готуємося до чорноморського шельфу. Випробування розчину Lignocross в Прикарпатті

Відкрита агресія. Керченська протока.

Голодомор. 85 років.

5 років від початку Революції Гідності.

Допомога союзників. Катери класу Island

Ракетний щит. РСЗВ Вільха.

Константинополь. Томос