ГЕОСИНТЕЗ ІНЖЕНІРІНГ

Розробка і сервіс бурових промивальних рідин

Ох, нелегка це робота –
Із болота тягти бегемота!
Корній Чуковський



   Закінчена епопея з бурінням непродуктивної частини розрізу на одній зі свердловин державного концерну Укргазвидобування. Здавалося б – це успіх, але загальне враження – сумне! Ми вже давно не працювали в таких умовах.

   Під'їзних шляхів до бурової немає. Складу хімреагентів немає, все мокне під дощем. Грязюка непролазна. Для кожного завозу необхідно мобілізувати 4 одиниці техніки: трасова машина довозить до ґрунтовки, проводимо перевантаження на всюдихід, на майданчику всюдихід розвантажують автокраном, який пересувається із допомогою трактора. І так 4 рази! Трасова машина має вантажопідйомність 20 т, а всюдихід – 5 – 6 т. Замість 3 – 4 годин процес займає майже добу.

   Обладнання вбите. Половину інтервалу ми пробурили з одним насосом. (Про яку гідравлічну програму може йти мова?). Система очистки працювала геть погано з банальної причини – не могли нормально налаштувати роботу вібросит. А скільки разів міняли і ремонтували роторний ланцюг, не скаже напевно вже ніхто. Але точно були моменти, коли ланцюг рвався 2 – 3 рази за ГОДИНУ!

   Водна свердловина ледь працює. Продуктивність – 1 – 1,5 м3 в годину. Для того щоб набрати 20 м3 води потрібна доба.

   Схема циркуляційної системи нікуди не годиться! Перед початком робіт ми вказували замовнику на необхідність внесення змін в обв'язку обладнання – обіцяли зробити в процесі буріння. Не зробили! В результаті, елементарна обробка, яку можна провести за 1 – 2 цикли, перетворюється в неймовірно складну технічну проблему.

  Організація робіт – на вищому рівні! Чого вартий тільки підйом вже спущеної обсадної колони через відсутність тампонажної техніки. 

  Одним словом – весело!  

 Ми зайшли на свердловину після спуску 245 мм ОК з системою ПІБР-2. Розчин вийшов просто чудовий, хоча і довелося повозитися через сильне забруднення цементом. Якби не вищевказані проблеми, пробурити інтервал можна було набагато швидше.

  Стовбур свердловини був стійкий. Значною мірою, саме завдяки унікальним інгібуючим властивостям ПІБР-2 і був забезпечений успіх буріння. При використанні іншої, більш слабкої системи розчину, все могло скінчитися погано! Свердловина трохи проявляла, але після збільшення густини розчину, газ, що накопичується в свердловині при СПО, сильно роботі не заважав. Були проблеми з прохідністю інструменту в інтервалах викривленя стовбура, але їх теж вирішили після зміни КНБК. До кінця буріння навіть намітилися позитивні зрушення по обладнанню.
  Великою мірою дається взнаки нелегке минуле, але теперішня молода команда старається та прикладає максимальні зусилля. Закуповують нові насоси, системи очистки та плити для облаштування бурових майданчиків. Обіцяють зробити під'їздні шляхи на всі бурові. Купили декілька сучасних бурових верстатів, що зараз дуже доречно для Укрбургазу. Можливо все робиться не так швидко якби хотілось, але робиться! Стараються відновити, а не зруйнувати!


ПАРАМЕТРИ БУРОВОГО РОЗЧИНУ ПІБР-2 ПЕРЕД СПУСКОМ КОЛОНИ:
  • густина – 1,19 г/см3;
  • умовна в'язкість – 68 с;
  • СНЗ – 86/115 дПа;
  • пластична в'язкість – 25 мПа*с;
  • ДНЗ – 168 дПа;
  • фільтрація – 6 см3/30 хв;
  • вміст KCl – 6,8 %;
  • рН – 10,1.

   Наступний, продуктивний інтервал будемо бурити на біополімерному безглинистому розчині Біокар-МТ. Застосування цієї промивальної системи забезпечило рекордний дебіт на сусідньому родовищі. Подивимося, як вийде тут, але розраховуємо на хороші результати.

  На завершення хотілося б відзначити, що залучення на свердловини Укргазвидобування приватних підрядників, зокрема, сервісантів з бурових розчинів, безумовно, є позитивним процесом, який веде до поліпшення технічніко-економічних показників. Пороте одні промивальні рідини не в змозі забезпечити кардинальний технічний прорив. Необхідне термінове реформування і технічна модернізація вітчизняних бурових підприємств, в першу чергу - Укрбургазу. Ми переконані, що таке вкладення коштів виявиться більш ефективним, ніж залучення в країну іноземних бурових компаній.